Постни липови сармички (и кето вариация)
Какво са коледните празници без традиционните и любими сарми?
Вариациите, разбира се са много и различни - постни, месни, зелеви, лозови...
Има едни сармички, които са ми сред най-любимите - тези от липови листа с плънка по избор. За днешния празник те, разбира се, ще са постни.
А ето и какво ни е необходимо:
1. Буркан стерилизирани липови листа (как да се сдобиете с такива вижте тук)
2. Плънка от любими съставки. Моите днес ще са пълни с:
- тиквичка
- гъби
- копър
- пера тревист лук
- морков
- целина глава
- ориз
- подправки - сол, чер пипер, сумак, зехтин
За да станат кето вариант можете да замените някои съставки - ориз, морков, целина и да използвате карфиол, броколи, маслини...
Всички продукти нарязваме на много ситно, а моркова може да настържем, за да се сготви по-лесно. Разбъркваме в купа и започваме с най-забавната част - навиването.
След като завием сармичките ги подреждаме в подходяща тенджера или гювеч и готвим на умерен огън на котлон или фурна.
И не забравяйте, че ако ползвате глинен гювеч трябва да го сложите студен в студена фурна.
Ето ги и сармичките - готови да отпътуват към празничната трапеза!
Весели празници и да ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар