Пухкави козуначни кифлички

    

     Осми март е. Не го считам за (свой) празник, но пък си е добър повод да спретна нещо празнично вкусно. И тъй като наближава Великден, гладът за козунаци става все по-осезаем, поне за мен. Затова ще направя пред-великденска загрявка с козуначните кифлички на леля Бойка. И то в цели два варианта! - със сладко от сини сливи и с канела. Да започваме!

Необходими продукти:
1 ч. ч. хладко прясно мляко
1 пак. суха мая
4-5 с. л. захар
1 ч. ч. разтопена мас
3 яйца
брашно за умерено тесто
щипка сол
есенция лимон/ванилия

Начин на приготвяне:

     В купа смесете хладкото мляко, захарта, маята и 2-3 с. л. брашно и оставете на топло за 20 мин. да "шупне". След това към сместа добавете маста, яйцата, сол, есенция по избор и брашно. Замесете умерено твърдо тесто и го разделете на пет топки.


     Оставете да втасат за още 30-40 мин., след което всяка топка разточете на тънка кора и разрежете на 8 или 12 триъгълника.
     Сложете плънка по избор или поръсете с канелена захар.

     Навийте на рулца, намажете с жълтък и поръсете обилно с още захар.

     Така оформените кифлички печете на умерена фурна 170-180 градуса с вентилатор, докато придобият приятен златист цвят.


     Канелените кифлички са особено подходяща компания за сутрешно или следобедно кафе. Или за гости :)

Да Ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации