Усукана масленица със сирене

       Тази масленица ще остане завинаги в спомените ми за баба. Нея вече я няма, но чрез нещата на които ме е научила ще остане завинаги тук! Тя ме запали по кулинарията - заедно правехме арменски сладки, гъсенички, черешки, жълъдчета. Научи ме да меся, да точа кори за баница и още много, много други кулинарни умения. Днес имам специален двоен повод и ще се събираме със семейството да се почерпим. Затова и реших да направя усуканата масленица на баба - за да е с нас на този ден!

     Рецептата е сравнително лесна за изпълнение и изключително вкусна!



Необходими продукти:
1кг. брашно
1/2 литър хладка вода
3 яйца
2 с. л. олио
2 с. л. захар
1 ч. л. сол
20 гр. жива мая или 1 пак. суха
сирене за поръсване
разтопено масло за намазване на корите
сусам /поръска за хляб/ - по желание


Начин на приготвяне:

     Хладката вода, маята, захарта и 4 с. л. брашно се разбъркват на рядка каша. Оставя се на топло в затворен съд да шупне. Отнема около 10-15 мин. Брашното се размесва добре със захарта. Двете яйца и един белтък се разбиват на хомогенна смес, към тях се добавя и олиото.Шупналата мая и яйцата се добавят към брашното и се замесва средно твърдо тесто. Дели се на три топки като всяка се точи на кора с дебелина 3-4 мм. Разточената кора се маже с разтопено масло (аз използвам Гхий) и се поръсва с натрошено сирене. Навива се на руло и се усуква по дължина. Готовата усукана кора се навива на охлюв в средата на намаслена тава. По същия начин се процедира и с останалите две кори. Готовата масленица се оставя да втаса на топло за около час или докато удвои обема си. След това се маже с разбит жълтък и по желание се поръсва със семена. Пече се на 1800 С до готовност като се проверява с бамбукова клечка. Ако се налага може да се покрие отгоре с фолио за да не прегори.

Да Ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации