Бързи мини сиренки

   Тази прекрасна рецепта за пръв път се докоснах, чрез моя колежка - Дари. Благодаря ти, Дари, както и на майка ти, която беше приготвила тези топящи се в устата миниатюрни вълшебства!
    Оказа се, че рецептата освен вкусна е и изключително лесна за изпълнение. През последните две години е една от любимите рецепти у дома, става хит и сред всички, които са ги опитали. Можете да експериментирате с формите, подредбата, декорацията и винаги ще са прекрасни. А ето и как да си ги приготвите:

Необходими продукти за 128 бр.:
2 ч. ч. настъргано сирене (или много ситно натрошено)
1 пакетче разтопено масло
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. л. хлебна сода
3 ч. ч. брашно по избор
сусам, ким, червен пипер за поръсване (по желание)
жълтък за намазване


Начин на приготвяне:
     Настържете сиренето в купа и го смесете с разтопеното масло. В отделен съд разбъркайте киселото мляко с хлебната сода, да шупне. Прибавете млякото към сиренето и маслото. Накрая добавете брашното и разбъркайте много добре с вилица или с миксер с приставките за тесто.    Тестото става сравнително меко и леко лепкаво. При нужда добавете още малко брашно. Готовото тесто разделете на осем топки. Добре е да го оставите за поне един час в хладилник преди да започнете да го разточвате.
     Всяка кора разточете тънко - 3-5 мм. и разрежете на 16 триъгълника. Разбира се може да разрежете и на по-малък брой триъгълници, тогава сиренките ще станат по-големички. Всеки триъгълник навийте от края към средата като кифличка. Навитите сиренки наредете в тава с хартия за печене. Можете да ги изпечете като отделни кифлички или да ги направите на погача, спирала, малки оформени цветя - просто развихрете въображението си. Отгоре ги намажете с разбит жълтък и по желание поръсете със сусам, ким или червен пипер. Може дори да настържете малко кашкавал на най-ситното ренде.
     Печете на предварително загрята на 200-220 градуса фурна до зачервяване.

Да Ви е вкусно!



.

Коментари

Популярни публикации