Сезонът на тиквичките

        Сезонът на тиквичките е в разгара си. Тази година и аз засях две гнезда в градината и след внимателно обгрижване вече бера плодовете на труда си! И тъй като се посъбраха известно количество си спретнахме ден на тиквичките у дома, който реших да споделя и с Вас.
      Затова днес ще Ви представя моята визия за тристепенно меню от тиквички, включващо студено предястие, супа и основно. Насладете се на тези лесни и вкусни рецепти, а в коментарите може да публикувате вашите любими рецепти с тиквички!

Да започваме!

1. Таратор с тиквички

       За невероятния вкус и свежест на таратора се носят легенди. Тази студена супа е много силно предпочитана по всяко време и особено в летните жеги. Приготвя се изключително бързо и лесно и още по-бързо се консумира.

Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко                    1 средно голяма тиквичка
5-6 скилидки чесън                            няколко стръка копър
зехтин                                                  сол и вода

Начин на приготвяне:
     Тараторът с тиквички се приготвя по същия начин като обикновения, просто заменете нарязаната на кубчета или настъргана краставица с тиквичка. А можете дори да комбинирате двата зеленчука в едно!


2. Копривена чорба с тиквички

Необходими продукти:
2 шепи прясна коприва                    1 средно голяма тиквичка
1 шепа ориз                                       1 1/2 морков
1 зелена пиперка                              1 глава лук
3-4 бр. магданозени корени             няколко стръка див копър
1/2 кофичка кисело мляко               3 с. л. брашно
2 жълтъка                                          сол и чер пипер

Начин на приготвяне:
       В голяма тенджера кипнете около 3.5-4 литра подсолена вода. Докато заври разрежете 1/2 морков по дължина и заедно с 1/2 глава лук ги запечете от двете страни на котлона. Сложете ги във врящата вода заедно с няколко броя магданозени корени. Аз ползвам тези на БиоФерма "Денкова чешма" - имат избор между стебла и корени.
       След като бульонът придобие хубав златист цвят отстранете зеленчуците и при нужда прецедете.
       Копривата изплакнете добре и нарежете на ситно (препоръчвам да работите с ръкавици заради жулещите ѝ свойства). Останалите зеленчуци - тиквичка, пипер, 1/2 лук и морков нарежете на кубчета. Всичко върнете в бульона и варете до полу-готовност на съставките. Накрая добавете ориза и доварете. 
     Застройката направете като разбъркате добре киселото мляко, брашното и жълтъците като добавите и няколко капки оцет (предпазва от пресичане). Тази смес загрейте на слаб котлон при непрекъснато бъркане.
         Смесване на супа и застройка: Убедете се, че бульонът и застройката имат еднаква температура - около 50 градуса. Най-лесно може да проверите с домакински термометър. Започнете бавно и при непрекъснато бъркане да наливате от бульона в застройката, докато прехвърлите почти целия бульон. След това върнете готовата застроена смес в основната тенджера като продължавате да бъркате интензивно и изсипвате по малко от сместа. Добавете нарязания на ситно див (или обикновен) копър.
        Готовата супа оставете да се охлади напълно без капак, преди да я приберете за съхранение в хладилник.


3. Мусака от тиквички

Необходими продукти:
3 средно големи тиквички               750 гр. кайма смес
1 глава лук                                         2 моркова
1 зелена пиперка                               магданоз
копър                                                  сол
черен пипер                                       домати (сок) по желание


Начин на приготвяне:
       Нарежете на средни кубчета тиквичките, морковите и пиперката, лукът, магданозът и копърът - на ситно. Омесете всичко добре с каймата и подправките. По желание добавате и доматен сок. Аз лично го пропуснах.
        Готовата смес разпределете в подходяща тавичка и добавете мазина и съвсем малко вода, тъй като тиквичките ще пуснат допълнително течност. Печете на 200 градуса до готовност. Ако обичате т. нар. запечатка - залейте готовата мусака с любимата си смес - с прясно, кисело мляко или друга и допечете още малко.
         * В моята мусака аз добавих и няколко нарязани на кръгчета чорбаджийски чушки.

Да Ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации