Сафрид с куркума по палестински
Кръстих тази рецепта "Сафрид по палестински", защото идеята за него дойде от уважавания д-р Ибрахим Догмуш, изключителен кулинар, между другото. Препоръчвам Ви непременно да опитате неговата пушена искрецка пастърва (и за нея ще напиша статия скоро).
Та, с д-р Догмуш се оказахме в една компания наскоро, където се заформи интересен разговор за риболов и приготвяне на рибата. И заедно с няколко други интересни вариации за приготвяне на тази чудесна храна, получих ценния съвет, който Ви представям днес, а именно:
Рибата обича куркума!
Естествено, реших да експериментирам с прясно уловен сафрид (граца) и резултатът надмина всички мои очаквания за овкусяването с куркума.
А ето ги и вкусотийките:
Необходими продукти:
изчистен, осолен и отцеден сафрид (или друга риба)
брашно
куркума
мазнина за пържене (фритюра)
Начин на приготвяне:
Рибата оваляйте в брашно и изтръскайте добре. В дълбок съд налейте достатъчно растителна мазнина, така че рибата да бъде обливана от нея и я загрейте на най-високата степен на котлона.
Преди да сложите рибата вътре поръсете я добре с куркума и разбъркайте. Друг вариант е да смесите куркумата с брашно, но вкусът е по-слаб.
Изпържете рибата до желаната от Вас степен и поднесете с резенчета лимон.
Тук можете да видите разликата в цвета на риба с и без куркума |
*Куркума може да използвате и при други видове термична обработка на риба - печена, на пара, супа.
Да Ви е вкусно!
Коментари
Публикуване на коментар