Как пълноценно да оползотворим кокос?

 
 Обожавам аромата и вкуса на кокоса. Мога да го консумирам в разнообразни комбинации - като масло за готвене, в сладкарството, с кафето!; като стърготини от които купувах с килограми, на мляко или дори само да изпия водата от току що отворен плод.

     Тъкмо за кокосовия плод ще си говорим днес - как да го използваме пълноценно?

     Знаете, че отгоре кокосът има три вдлъбнатини, една от които е доста мека и лесно се пробива. От там можете да си изцедите чаша вкусна и освежаваща кокосова вода. Преди да я изпиете, обаче, Ви съветвам да я прецедите. И дотук е лесната част. След това се налага да отворите орехчето. Аз използвам домакински сатър, става и с чук и отвертка или разрязване с ножовка -  вие избирате. Отворения кокос начупвам на парчета, почиствам ги добре от кафявата обвивка, нарязвам на по-дребно и преминавам към приготвянето на кокосово мляко, масло и стърготини. За целта парчетата кокосово месо изсипвам в блендер с вода (да ги покрие) и смилам, докато не останат едри парчета. Готовата смес прехвърлям в тензух и изцеждам в чист съд -  кокосовото мляко е готово! При охлаждане на повърхността му се отделя и кокосово масло, което може да използвате за някое пикантно азиатско блюдо!

     Останалата след изцеждането кокосова пулпа разпределям на тънък слой в тава с оризова хартия и суша на фурна на 50 градуса до готовност като от време на време разбърквам. Ето, че и стърготините са готови. От един плод се получава едно конфитюрено бурканче стърготини.


Коментари

Популярни публикации