Кокосов омлет и още...

   


 След вчерашната вкусна шкембе-чорба, която забърках за домашните, ми останаха два неизползвани белтъка, които трябваше някак да оползотворя, няма да ги изхвърлям, я! Все пак са от щастливи домашни кокошки! И започна едно отмятане - целувчици, кремче... да, ама не стават без захар, пустите. А с любимия се зарекохме след Нова година да ограничим сладкото до... нула (почти). Това обаче затруднява задачата за използване на белтъцитеее. И днес ме осени гениалната идея - ще ги направя на кокосов омлет!
Яйца от щастливи кокошки имаме много, кокосови стърготини си правя сама - виж как. Остана само да запретна ръкавите и да сътворя омлета.

Необходими продукти за един омлет:
2 бр. белтъци
3 с.л. кокосови стърготини
1/3 банан 
настърган шоколад по желание
кокосово масло за тигана


Начин на приготвяне:
     Първо разбих добре белтъците на пухкав сняг. Към тях добавих банана, предварително смачкан на пюре и кокосовите стърготини. Разбърках добре всичко, докато се загряваше тигана за палачинки. Преди да изсипя сместа леко го омазних с кокосово масло. Омлетът се изпича буквално за секунди. Ако искате да добавите настърган шоколад, направете го преди да обърнете омлета. Сладост има достатъчно от банана и кокоса. А най-хубавото е, че е подходящ и за спазващите хранителни режими, включително ВМ-НВ (без банана, естествено).


     И понеже съм на здравословно-десертно-беззахарна храна, ще Ви споделя още едно произведение на кулинарното изкуство:


ДОМАШЕН ЙОГУРТ С ГОРСКИ ПЛОДОВЕ

   
 Измислих го преди седмица в момент на умопомрачително желание да изям нещо сладко (така и не ми се получи, но...). Та, ето я киселичката ми творба, която разбира се можете да подсладите по свое желание. Но и така е гарантирано вкусна!

Необходими продукти за една порция:
1 шепа замразени горски плодове
2 с.л. заквасена сметана или маскарпоне (може и комбинация от двете)
подсладител на вкус (по желание)
1 с.л. вода

Начин на приготвяне:
     Изсипвате всичко в блендер или чопър, миксирате докато всичко се смеси, изсипвате в купичка и се наслаждавате. Сега се сещам, че можеше да добавя и малко прясна мента, но ще поправя тази грешка следващия път. Можете също да си го замразите и да го хапвате като сладолед.



Да Ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации