Постни липови сармички (и кето вариация)

Какво са коледните празници без традиционните и любими сарми?

Вариациите, разбира се са много и различни - постни, месни, зелеви, лозови...

Има едни сармички, които са ми сред най-любимите - тези от липови листа с плънка по избор. За днешния празник те, разбира се, ще са постни.



А ето и какво ни е необходимо:

1. Буркан стерилизирани липови листа (как да се сдобиете с такива вижте тук)



2. Плънка от любими съставки. Моите днес ще са пълни с:

- тиквичка

- гъби

- копър

- пера тревист лук

- морков

- целина глава

- ориз

- подправки - сол, чер пипер, сумак, зехтин

За да станат кето вариант можете да замените някои съставки -  ориз, морков, целина и да  използвате карфиол, броколи, маслини...

Всички продукти нарязваме на много ситно, а моркова може да настържем, за да се сготви по-лесно. Разбъркваме в купа и започваме с най-забавната част - навиването.


След като завием сармичките ги подреждаме в подходяща тенджера или гювеч и готвим на умерен огън на котлон или фурна.


И не забравяйте, че ако ползвате глинен гювеч трябва да го сложите студен в студена фурна.

Ето ги и сармичките - готови да отпътуват към празничната трапеза!



Весели празници и да ви е вкусно!

Коментари

Популярни публикации